Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Έλλειψη Ύπνου και Παχυσαρκία


Ο ύπνος είναι ένα από τις πιο υποτιμημένες πρακτικές στη σύγχρονη κοινωνία. Το 1910, ο ύπνος κατά μέσο όρο το βράδυ ήταν 9 ώρες. Μέχρι το 1975, ήταν κάτω από 7,5 ώρες. Από το 2000 έως το 2002, δημοσκοπήσεις διαπίστωσαν ότι ο βραδυνός ύπνος είχε πέσει στις 6,9 ώρες. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο μόλις 5-6 ώρες κάθε νύχτα. Συγχρόνως, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί! Τυχαίο;



Η χρόνια έλλειψη ύπνου πιστεύεται ότι συνδέεται με το διαβήτη, την υπέρταση, την παχυσαρκία, την απώλεια μνήμης, την αυξημένη πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Σικάγο έδειξε ότι η μείωση του ύπνου από τις 8 ώρες στις 4 ώρες τη νύχτα, μέσα διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας, προκάλεσε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της προχωρημένης ηλικίας, καθώς και αρχές διαβήτη. Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα!

 Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την έκκριση της ορμόνης που ρυθμίζει τον θυρεοειδή, καθώς και τα επίπεδα της «ορμόνης του στρες», της κορτιζόλης. Πώς όμως ο ύπνος επηρεάζει το βάρος; Ο ύπνος επηρεάζει την απελευθέρωση των ορμονών, ενεργοποιεί ή αναστέλλει την παραγωγή ή την απελευθέρωση των διαφόρων ορμονών. Η αυξητική ορμόνη επηρεάζεται από τον ύπνο. Μπορείτε να γυμναστείτε για ώρες, αλλά αν δεν έχετε αρκετό ύπνο, το σώμα σας δεν πρόκειται να μετατρέψει το λίπος σε μυς.

 Η έλλειψη ύπνου αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης, της «ορμόνης του στρες». Κατά τη διάρκεια του στρες, το σώμα μας σταματάει την κανονική συντήρηση και ενεργοποιεί την αποθήκευση λίπους.  Απελευθερώνει πολλή ζάχαρη ( για άμεση ενέργεια) στην κυκλοφορία του αίματος, εξαντλεί το σώμα από τα αποθέματα θρεπτικών συστατικών και ενεργοποιεί την επιθυμία για υδατάνθρακες και ζάχαρη. Το χρόνιο στρες προκαλεί με την σειρά του αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι δύο πολύ σημαντικές για τον έλεγχο της όρεξης ορμόνες που συνδέονται επίσης με τον ύπνο. Η λεπτίνη καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει την γκρελίνη. Όταν οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απώλεια ύπνου, τα επίπεδα λεπτίνης πέφτουν και τα επίπεδα γκρελίνης αυξάνονται. Ακόμα και με άφθονη τροφή, οι άνθρωποι που δεν είχαν επαρκή ύπνο, ήταν υποχρεωμένοι να τρώνε περισσότερο. Επειδή τα επίπεδα της λεπτίνης ήταν χαμηλά, ο εγκέφαλος τους απλώς δεν παίρνει το μήνυμα ότι χόρτασαν.  Επίσης, η επιθυμία για υψηλή σε υδατάνθρακες και θερμίδες τρόφιμα αυξήθηκε στις περιπτώσεις αυτές κατά 45 %.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin από κοινού, μέτρησε τα επίπεδα της λεπτίνης και της γρελίνης, το λίπος του σώματος και τα ποσά του ύπνου σε 1000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 8 ώρες κάθε βράδυ, είχαν χαμηλά επίπεδα λεπτίνης, υψηλά επίπεδα γκρελίνης και υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους. Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν τις λιγότερες ώρες κάθε βράδυ ζύγιζαν περισσότερο.

Μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας το 2006, ήρθε με ακόμη πιο εντυπωσιακές πληροφορίες: 70.000 μεσήλικες γυναίκες που μελετήθηκαν για 16 χρόνια, για να διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο ζυγίζουν περισσότερο από εκείνους που κοιμούνται 7 ώρες. Οι γυναίκες που κοιμούνται 5 ώρες την νύχτα έχουν 32 % περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αύξηση του σωματικού βάρους, κατά 15 κιλά ή περισσότερο και 15 % περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες από εκείνες που κοιμούνται 7 ώρες. Οι γυναίκες που κοιμούνται 6 ώρες τη νύχτα είχαν 12 % περισσότερες πιθανότητες να πάρουν 15 ή περισσότερα κιλά και 6 % περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες από εκείνες που κοιμούνται 7 ώρες. Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη μελέτη είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο (και πάχαιναν) δεν έτρωγαν περισσότερο.

"Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μόλις λίγες μέρες από τον περιορισμό του ύπνου, οι ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε περισσότερο, οπότε σκεφτήκαμε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο μπορεί να τρώνε περισσότερο", λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Sanjay Patel, "αλλά, στην πραγματικότητα, έτρωγαν λιγότερο". Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν η όρεξη και η διατροφή υπεύθυνες για την αύξηση του σωματικού βάρους σε γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο".

Έτσι, παρά το ότι η λεπτίνη και η γκρελίνη θα μπορούσαν να επηρεάσουν την όρεξη, φαίνεται ότι είναι οι ορμόνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και της απόκρισης στην ινσουλίνη, που ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.

Πηγή: Draxe.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας. Μας ενδιαφέρει.

FOLLOW US

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Your New WebSite

Your New WebSite
ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ INTERNET